Novinka

Přání k vánocům a do nového roku

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
organizátoři Fyzikální olympiády,
učitelé fyziky a další spolupracovníci,
soutěžící ze základních a středních škol,

dovolte mi, abych vás všechny pozdravil a u příležitosti nastávajících svátků klidu a míru vám všem popřál příjemné chvíle v rodinném kruhu, sváteční pohodu a pod stromečkem dárky, které jste si přáli, i splněná přání, která jste vyjádřili svým blízkým.

Tento rok byl pro naši soutěž opět úspěšný. Sice se Fyzikální olympiády v poslední době neúčastní příliš mnoho soutěžících, ale přece jen se jako předmětová soutěž udržuje mezi ostatními možnostmi pro zájmovou činnost žáků základních a středních škol jako jedna z významných v oblasti přírodovědy a jejich aplikací. Čtyři stříbrné a jedna bronzová medaile, a skutečnost, že všichni „vyslanci“ české mladé fyziky na 43. Mezinárodní fyzikální olympiádě byli velmi úspěšní, to je jeden z výsledků. A protože astronomie a astrofyzika bez solidních znalostí fyziky jsou zhola nemyslitelné, dvě zlaté a jedna stříbrná medaile na Mezinárodní olympiádě z astronomie a astrofyziky je náš další úspěch, zvlášť když se jednalo současně o nejlepší mladé fyziky. Zlatá medaile na další mezinárodní soutěži – EUSO – Přírodovědné olympiádě Evropské Unie patří také mezi naše úspěchy, protože fyzikální část zajišťují mladí fyzikové… Fyzikální olympiáda se přehoupla přes padesát let své existence a drží si svůj dobrý kredit mezi ostatními aktivitami, které se pořádají pro rozvoj zájmu a nadání našich mladých lidí. Český stát nemá bohatá naleziště surovin, nemá energetické zdroje, výroba v mnoha oborech byla utlumena, v zemědělství nevyužíváme všech možností, které nám naše příroda a technické možnosti dávají. Máme však hodně talentovaných mladých lidí a neměli bychom šanci na rozvoj jejich nadání propást.

Přeji vám do následujícího kalendářního roku hodně zdraví a chuti do práce, hodně úspěchů v práci i v rámci naší soutěže Fyzikální olympiáda. Jako malý dárek máte od nás k volnému využití KALENDÁŘ FO pro rok 2013, tedy pro pokračování 54. ročníku a pro zahájení 55. ročníku naší soutěže, a to jednak na stěnu či pod sklo na psacím stolku, jednak po přeložení „nastojato“. A svým dobrým příkladem získávejte další zájemce pro Fyzikální olympiádu.

Prof. RNDr. Ivo Volf, CSc., předseda ÚKFO